Mersin Büyükşehir Belediyesi; Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi ev sahipliğinde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün ulusal odak noktası olduğu BlueMissionMed Türkiye, Akdeniz HUB’ı kapsamında ‘HUBs4Innovation: Türkiye’de Akdeniz Havzası İnovasyon Ekosistemini Destekleme ve Güçlendirme Çalıştayı’ gerçekleştirdi. Çalıştaya; Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının yanı sıra, alanında uzman akademisyenler, kamu ve özel sektör personeli, bölge ve projenin paydaşlığını yürüten pek çok temsilci katıldı.
Akdeniz’deki ve sulardaki kirliliğin önlenmesi ve ortadan kaldırılmasında rol alabilecek tüm aktörleri güçlendirmeyi amaçlayan çalıştayda; deniz kirliliğiyle mücadele için dönüştürücü yenilikçi çözümler paylaşmayı, paydaşlar arasında network oluşturma fırsatları yaratmayı ve çözümlerin uygulanması konusunda karar vericilerle diyalog geliştirilmesi hedeflendi.
Çalıştay 3 oturumda ele alındı
Açılış konuşmaları ile başlayan program gün boyu devam ederken, çalıştay 3 oturumda ele alındı. ‘Çözümlerin Uygulaması Üzerine Politika Yapıcılar ile Diyalog’ konu başlığı ile gerçekleştirilen ilk oturumunda; akademisyen ve bölge temsilcileri tarafından okyanus ve suların restorasyonuna yönelik tehditler ve bu konuda şimdiye kadar yapılan çalışma ve faaliyetler ele alınırken, 2. oturum ‘Kirliliğin Önlenmesi ve Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Ulusal ve Uluslararası Akdeniz Uygulamaları’ başlığıyla ele alındı. Bu oturumda da; Akdeniz’i tehdit eden kirliliklerin tespit edilmesi ile birlikte, ekolojik dengeye zarar veren kaynaklarla mücadele edilmesi, aynı zamanda kirliliklerin azaltılması ve önüne geçilmesi için çözüm önerileri hakkında bilgiler paylaşıldı. Kapanış konuşmalarının gerçekleştirildiği son oturumda ise, ilk 2 oturumda verilen bilgilerin genel bir değerlendirmesi yapıldı.
Alp: “ ‘Daha yeşil bir gelecek’ anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz”
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Arda Alp, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde böyle bir çalıştayın düzenlenmesinden dolayı oldukça mutlu olduğunu dile getirdi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nın ‘Daha yeşil bir gelecek’ anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Alp, “Dairemiz; atıkların çevreye zarar vermeden en güvenli şekilde bertaraf edilmesine, yenilenebilir enerjiye geçişe ve vatandaşlarımıza, özellikle de çocuklara çevre bilincinin aşılanmasına kadar bir dizi faaliyet sürdürmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılında çocuklara armağan edilen Türkiye’deki ilk ve tek iklim ve çevre temalı merkezimizde, şimdiye kadar binlerce çocuk ağırlandı. Merkezimizde 119 interaktif düzenek, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli planetaryumu ve gözlemevi bulunmakta olup, merkezimiz büyük çoğunluğu çocuklardan oluşan 115 bin kişiyi misafir edip, çevre bilinci aşıladı” dedi.